Kod identyfikacyjny

Hasło


























Tajemnica naszego zdrowia: zrównoważony odczyn pH

Czy często zdarza się, że czujesz się zmęczony bez żadnej wyraźnej przyczyny?

Borykasz się z problemami z wagą lub męczą Cię choroby?

Według najnowszych, rewolucyjnych wyników badań, każda choroba wywołana jest przez jeden podstawowy czynnik, i nie są nim mikroorganizmy chorobotwórcze! Zakwaszenie organizmu jest odpowiedzialne za nasze problemy ze zdrowiem!

Tak jak nasz organizm reguluje ciepłotę ciała, tak samo krew w pewnym wąskim zakresie wpływa na odczyn pH i robi wszystko, aby ten odczyn utrzymać na optymalnym poziomie. W celu uniknięcia zakwaszenia krwi, organizm magazynuje kwasy w komórkach, przeciążając je w ten sposób. Poziom pH płynów ustrojowych ma wpływ na wszystkie komórki naszego ciała i jeśli zakwaszenie utrzymuje się przez dłuższy czas, utrudnia aktywność na poziomie komórkowym – uniemożliwia naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie.

Na pewno znają Państwo pojęcie odczynu pH. Kto by nie pamiętał kolorowych doświadczeń z lekcji chemii w szkole? Wtedy może jeszcze nie zdawaliśmy sobie sprawy ze znaczenia odczynu pH, teraz natomiast to pojęcie coraz częściej odnosi się do ochrony i pielęgnacji naszego zdrowia.



Zakwaszenie organizmu może pojawiać się z trzech powodów:

1. Jeśli spożywamy za dużo kwasowych potraw
2. Jeśli w naszym organizmie gromadzą się toksyny lub rozmnażają się mikroorganizmy
3. Lub wtedy, kiedy nasze ciało nieprawidłowo rozbija lub niszczy kwasy

Charakterystyczny dla naszych czasów sposób odżywiania się jest najczęstszą przyczyną pojawiania się zakwaszenia organizmu. W zbyt dużych ilościach spożywamy zakwaszające pokarmy pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mięso, sery żółte lub jajka, pijemy za dużo zakwaszających napojów, takich jak kawa, piwo lub inne napoje alkoholowe oraz przyjmujemy zbyt dożo cukrów. Ponadto jemy mało warzyw, które pomagają neutralizować kwasy.

Oprócz tego stres i inne negatywne emocje również skutkują wytwarzaniem kwasów – w wyniku tego zestresowany człowiek łatwiej ulega chorobom.

Kiedy odczyn pH naszego organizmu ulega zaburzeniu, możemy borykać się z licznymi problemami. W zakwaszonym organizmie zdrowe komórki ulegają zniszczeniu – na skutek zmienionego środowiska – i wykształcają się z nich przeróżne bakterie, które zmieniają się w drożdżaki, a w końcu w pleśń – które następnie produkują jeszcze więcej kwasów. Proces ten powtarza się i diabelskie koło się zamyka, a z drobnych objawów mogą wykształcić się poważniejsze problemy.

Zakwaszenie organizmu może wywoływać wiele problemów, oto kilka z nich:

• przesuszona skóra
• zakwasy
• zaburzenia trawienia
• depresja
• osteoporoza
• nadciśnienie
• cukrzyca
• choroby nowotworowe


Potrawy o właściwościach zakwaszających i alkalizujących

Przeciętny jadłospis w przeważającej ilości – blisko w 90 procentach – zawiera pokarmy zakwaszające. Tymczasem idealne proporcje są niemalże odwrotne – powinniśmy spożywać 20% potraw zakwaszających i 80% alkalizujących!

Nie przypadkowo więc jest tyle osób borykających się z nadwagą i problemami z ciśnieniem krwi i w zasadzie śmiało możemy powiedzieć, że sytuacja zdrowotna naszego społeczeństwa nie jest zbyt dobra. Ludzie w większości mają zakwaszony organizm.

Teraz powiedzmy kilka słów o wpływie różnych pokarmów na nasz organizm, o tym jak oddziaływują one na odczyn pH.

Owoce są doskonałym źródłem składników mineralnych, włókien oraz witamin, natomiast większość z nich zawiera duże ilości cukrów, przez co wpływają zakwaszająco na organizm. Jeśli nasz organizm jest zbyt zakwaszony, powinniśmy z umiarem spożywać takie słodkie owoce, ale jeśli odczyn pH naszego organizmu jest prawidłowy, możemy jadać je między posiłkami. Wśród owoców słabo zakwaszających są np. jabłka, pomarańcze, winogrona, śliwki, ananasy czy też gruszki, a banany, citryny, wiśnie lub rodzynki mają właściwości alkalizujące.

Również produkty mleczne zawierają dużo składników mineralnych, które alkalizują organizm, ale zawarta w nich laktoza (cukier mleczny) ułatwia powstawanie grzybów, które przekształcają je w kwas mlekowy. Im dłużej trwa proces przetwarzania produktów mlecznych, lub im dłużej są one przechowywane, tym bardziej zyskują one właściwości zakwaszające, ale świeże produkty mleczne - np. świeże mleko - alkalizują.

Zboża takie jak pszenica, ryż, owies czy jęczmień z powodu ich zawartości węglowodanów w mniejszym czy też większym stopniu wpływają zakwaszająco, ale można je spożywać w ograniczonych ilościach, a spożywane wraz z warzywami są wyjątkowo pożyteczne. Gryka sama z siebie ma działanie alkalizujące.


Potrawy o właściwościach zakwaszających i alkalizujących

Większość rodzajów pieczywa nie wywiera dobrego wpływu na nasz organizm z powodu wysokiej zawartości drożdży oraz mąki oczyszczonej. Drożdże użyte do wypieku chleba, ciast czy tortów, przyczyniają się do powstawania grzybów w organizmie, a to z kolei do zakwaszenia. Zamiast białego chleba należy spożywać chleb pełnoziarnisty (ciemny), względnie taki chleb, który nie zawiera drożdży wcale lub w niewielkich ilościach.

Wiele osób sądzi, że oleje i tłuszcze powodują nadwagę i dlatego próbują ograniczyć ich spożycie. Natomiast źródeł zakwaszenia organizmu należy szukać w proporcjach kwasów i zasad, a organizm w rzeczywistości potrzebuje tłuszczy, aby móc chronić się przed kwasami. Jednak nie wszystko jedno, jakich tłuszczy używamy. W miarę możliwości należy unikać tłuszczy nasyconych (te w temperaturze pokojowej pozostają twarde, jak np. margaryna czy masło), a spożywać tłuszcze nienasycone (najlepsze są oliwa z oliwek, olej rybny, olej z pierwiosnka, olej z ogórecznika oraz olej lniany).

Wszystkie rodzaje mięsa i ryb to pokarmy zakwaszające. Można wyróżnić pośród nich te mniej zakwaszające, jak np. wątróbka, łosoś czy pstrąg, lub silnie zakwaszające, czyli mięso wieprzowe, wołowe i baranina. Unikajmy zatem tych ostatnich, a zamiast nich jedzmy raczej mięso kurczaka czy indycze, ale te również w ograniczonych ilościach. Zapotrzebowanie na białka często pokrywamy spożywając mięso, ale mięso oprócz tego, że zawiera białko, zawiera także nasycone tłuszcze i cholesterol. Koniecznych białek i aminokwasów można dostarczyć organizmowi wraz z warzywami, które – w przeciwieństwie do mięsa – zawierają też mnóstwo witamin i składników mineralnych. W przypadku nadmiernego zakwaszenia organizmu najlepiej w ogóle nie jeść mięsa, dopóki nie przywrócimy równowagi organizmu.

W przyrodzie grzyby odpowiadają za rozkład substancji organicznych i – w przeciwieństwie do roślin – zamiast tlenu produkują dwutlenek węgla. Jeśli spożywamy grzyby, to zatruwa to również nasze komórki, tak więc wszelkie gatunki grzybów – czy to pieczarki, kanie, glony czy trufle – w każdej formie są trujące. Nie spożywajmy ich i przynajmniej unikajmy długo przechowywanych zbóż, produktów zawierających kukurydzę oraz orzechy ziemne, gdyż zawierają one dużo grzybów.

Jeśli to możliwe, spożywajmy kiełki, gdyż są one nadzwyczaj bogate w substancje odżywcze i kiedy wzrastają, dysponują coraz większymi właściwościami alkalizującymi. Kiełki pszenicy czy soi można kupić w sklepie lub uprawiać we własnej kuchni.


Równowaga pH zaczyna się od supernawilżenia

Nasz organizm potrzebuje wody praktycznie do wypełniania każdej funkcji. Woda dostarcza substancje odżywcze z układu trawiennego do komórek oraz produkty rozkładu z komórek do narządów układu wydalniczego. Pełni ważną rolę w oddychaniu, regulacji temperatury ciała oraz w procesach elektrochemicznych, takich jak np. funkcjonowanie nerwów.

Woda jest najważniejszym elementem wpływającym na uzyskanie i utrzymanie prawidłowego odczynu pH. W wyniku normalnego funkcjonowania organizmu tracimy dziennie 2-2,5 litra wody, dlatego nadzwyczaj ważne jest, aby uzupełniać tą stratę dużą ilością wodą dobrej jakości. Jeśli nie pijemy wody dobrej jakości, może to pociągać za sobą poważne konsekwencje:

- Spowolnienie procesów przemiany materii
- W naszym organizmie gromadzą się kwasy, ponieważ organizm nie jest w stanie ich odpowiednio wydalić
- Nasz mózg gorzej funkcjonuje i słabie zdolność do zapamiętywania
- Stale czujemy się zmęczeni

Czy Państwo piją wodę dobrej jakości? Większość ludzi nie i przez to nie są wystarczająco nawodnieni, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Dostarczajmy naszemu ciału bogate ilości płynów; wypijajmy przynajmniej 1 litr czystej wody na 20 kg masy ciała, czyli 3-4-5 litrów dziennie, równomiernie w ciągu dnia! Odczucie łaknienia po posiłku to często właśnie błaganie ciała o wodę i jeśli zaspokoimy je, zapewnimy ciału odpowiednie nawodnienie, stopniowo zniknie uczucie pragnienia. Często jesteśmy nawet bardziej spragnieni, niż ktokolwiek by przypuszczał.

Czy wszystko jedno jakimi płynami zaspokoimy zapotrzebowanie ciała na wodę? NIE!

Kawa, alkohol, herbata, gazowane, słodzone napoje czy inne modne napoje, np. icetea, nie zastępują czystej wody i nie dość, że nie uzupełniają wody w organizmie, to wręcz wywierają odwrotny skutek. Wprawdzie te napoje zawierają wodę, ale w większej mierze zawierają składniki odwadniające, które nie tylko usuwają wodę, w której są rozpuszczone, ale jeszcze wyciągają wodę z zasobów naszego ciała. W ten sposób w dużym stopniu przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Dla zneuralizowania zakwaszającego działania 1 litra coli, powinniśmy wypić 20 litrów wody!


Jakich objawów mogą Państwo doświadczyć, kiedy zaczną Państwo przywracać równowagę pH organizmu za pomocą posiłków o właściwościach alkalizujących, bogatych w substancje odżywcze lub suplementów diety?

- Możliwe, że doświadczą Państwo typowych objawów detoksykacji, takich jak np. zawroty głowy, mdłości, bóle głowy czy zmęczenie. Dzieje się tak dlatego, że kiedy organizm uwalania się od zatruwających go kwasów, krew staje się zanieczyszczona i dlatego, zanim poczujemy się lepiej, najpierw nasze samopoczucie ulega pogorszeniu. Jest to dobry znak, świadczący o tym, iż organizm zaczyna oczyszczać się z zalegających w nim kwasów. Gdzie chcieliby Państwo widzieć toksyny: raczej wewnątrz czy na zewnątrz swojego ciała? O programie alkalizowania organizmu mogą Państwo przeczytać szerzej w naszym osobnym artykule pt. „Dieta alkalizująca”, który znajdą Państwo wraz z dalszymi pożytecznymi informacjami na dole strony.

- Mogą Państwo zauważyć zmniejszone łaknienie – dlatego, że odczucie głodu po posiłku, to bardzo często błaganie naszego ciała o wodę. Jeśli Państwo nie wierzą, proszę sprawdzić! Przy najbliższej okazji, kiedy poczują Państwo, że muszą coś zjeść, proszę wypić litr wyciągu z chlorofilu. W większości przypadków uczucie głodu znika.

- Mogą Państwo odczuwać potrzebę jedzenia większej ilości warzyw, niż dotychczas.
- Może się zdarzyć, że stracą Państwo ochotę na niektóre potrawy. Najczęściej słabnie ochota na niezdrowe pokarmy, takie jak czekolada, grzyby, napoje gazowane, słodycze czy czerwone mięso.

- Kiedy poziom pH wraca do normy, ciało zaczyna pozbywać się zbędnego tłuszczu, który był następstwem zakwaszenia organizmu. Nie są odosobnione przypadki, że jeśli ktoś wypija regularnie przynajmniej 3-4 litry dziennie, może schudnąć nawet 5-10 kg w ciągu miesiąca.
- Mogą Państwo odczuć wzrost energii.

- Przy codziennym, regularnym spożywaniu dużych ilości wyciągu z chlorofilu, można zauważyć niewiarygodne zmiany w wyglądzie cery. Najbardziej odpowiednie dla naszego organizmu woda strukturalna może mieć znakomity wpływ na skórę. Sucha, zniszczona skóra staje się nawilżona, gładka i elastyczna.

- Możliwe, że oczyści się Państwa umysł, znikną problemy z koncentracją, poprawi się zdolność do radzenia sobie w sytuacjach stresowych.
- Znacznie rzadziej lub wcale nie będą Państwo chorować. W zdrowym ciele o lekko zasadowym odczynie nie rozmnażają się mikroorganizmy chorobotwórcze, nie pojawiają się zaburzenia, wzmacnia się system immunologiczny. Czy nie ucieszyliby się Państwo, gdyby już nigdy nie musieliby Państwo wydawać pieniędzy na lekarstwa?

Ogólny stan zdrowia dąży w pozytywnym kierunku, a to ma wartośc nieocenioną.


Substancje jonowe

Jonowe składniki mineralne to najważniejsze substancje odżywcze, które utrzymują równowagę kwasowo-zasadową. Ważną rolę w ochronie naszego zdrowia odgrywają jony wapnia, sodu, potasu, magnezu, miedzi, chlorków i wodorowęglanów. Jeśli poziom kwasów w organizmie jest zbyt wysoki, nasze ciało magazynuje je w tkankach i narządach lub pobiera substancje mineralne z różnych organów, kości i zębów i wykorzystuje je do zneutralizowania kwasów.

Nasze ciało za pomocą jonów wytwarza energię elektryczną, która służy jako podstawa wielu czynności życiowych. Układ nerwowy używa impulsów elektrycznych do przekazywania informacji, potrzebnych do funkcjonowania mięśni, gruczołów, mózgu, wydalania, czy regulowania temperatury ciała. Niedobory jakichkolwiek jonowych składników mineralnych mogą zaburzać przekazywanie informacji w naszym ciele, a to prowadzi do ogólnych zaburzeń i chorób.

W jaki sposób możemy dostarczyć organizmowi potrzebne ilości odpowiednich składników mineralnych? Najlepszym źródłem są zielone warzywa, oprócz tego pożyteczne jest również spożywanie marchwi, brokułów, fasoli, brukselki i słodkich ziemnaków. Mniej znane, ale bardziej wartościowe są zielone rośliny np. trawa pszeniczna, trawa jęczmienna, młoda lucerna i algi spirulina, które należą do najlepiej alkalizujących pokarmów. Przeróżne nasiona oleiste oraz większość owoców także zawiera dużo składników mineralnych.


Zielone potrawy - Odpowiedź natury na problemy z równowagą pH

Zielone rośliny są jednymi z najlepiej alkalizujących na Świecie, ponieważ są pełne substancji odżywczych. Zielone trawy dostarczają naszemu organizmowi łatwoprzyswajalnych witamin, składników mineralnych, aminokwasów, błonnika, chlorofilu oraz enzymów, które pomagają neutralizować kwasy magazynowane we krwi i tkankach.

Zielone rośliny są nadzyczaj bogate w chlorofil, często nazywany „krwią” roślin. Struktura molekularna chlorofilu jest niemalże identyczna jak ludzkiej krwi, z tą tylko różnicą, że w cząsteczce chlorofilu środkowym atomem jest magnez, a we krwi żelazo. Nasz organizm potrafi zamieniać środkowy atom cząsteczki chlorofilu na żelazo i w ten sposób wytwarza krew. Chlorofil pomaga komórkom krwi zaopatrzwać w tlen wszystkie części ciała.

Spożywając sok chlorofilowy, zaopatrujemy nasz organizm w ogromne ilości enzymów, które są niezbędne do przeprowadzania prawie wszystkich procesów chemicznych, zachodzących w organizmie.

Kilka pozytywnych właściwości zielonych roślin:

• Zawierają chlorofil w ponad 70%-ach.
• Chlorofil lepiej od jakichkolwiek innych substancji wiąże energię świetlną.
• Napoje chlorofilowe mają dużą zawartość tlenu, tak jak wszystkie rośliny zielone, zawierające chlorofil. Dobrze dotlenione środowisko jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i wszystkich tkanek.
• Chlorofil ma właściwości antybakteryjne i może być stosowany zarówno wewnętrzenie jak i zewnętrznie.
• Dowiedziono naukowo, że chlorofil hamuje rozmnażanie i rozwój szkodliwych bakterii.
• Soki chlorofilowe mają o wiele silniejsze właściwości detoksykujące, niż sok z marchwi czy innych warzyw i owoców. Według dr Thomasa Earp a działanie detoksykujące 15 kg trawy pszenicznej jest porównywalne do 350 kg marchwi, sałaty głowiastej czy selera.


Prawidłowa równowaga pH jest bardzo podobna do równowagi barw światła

Czyste, jasne, białe światło powstaje z doskonałej równowagi wszystkich barw spektrum. Jeśli w jakimkolwiek stopniu ich proporcje zostaną zaburzone, światło nie będzie czyste. W podobny sposób współgranie niezbędnych pierwiastków śladowych i substancji odżywczych wpływa na równowagę pH. Żaden z tych elementów nie jest w stanie samodzielnie przywrócić równowagi, ale dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych, wtedy powstaje równowaga pH.

Równowagę pH można osiągnąć również bez zażywania suplementów diety, ale z ich pomocą można znacząco przyspieszyć i uefektywnić ten proces.

strona główna | sklep internetowy | kontakt | regulamin